ADOLPH KOLPING – TKO JE TO?

Socijalni reformator koji je u tom procesu od samog početka, jedan od najuspješnijih katoličkih publicista 19. stoljeća i narodu blizak dušobrižnik- tako možemo okarakterizirati Adolpha Kolpinga, koji je i danas poznat kao “otac djetića”. Rođen 8. prosinca 1813. kao četvrto dijete oca pastira u Kerpenu, Kolping raste u vrlo skromnim uvjetima i izučava postolarski zanat. Deset godina radi u ovom zvanju, ali se istodobno bori s odlukom da napusti dosadašnji život i postane svećenik.
U dobi od 23 godine odlučuje se na taj neobičan korak. Nakon gimnazije i studija teologije zaređuje se za svećenika 13. travnja 1845. u kölnskoj minoritskoj crkvi. Kao kapelan u Elberfeldu upoznaje djetićko društvo koje je osnovao Johann Gregor Breuer te 1847. postaje njegov duhovni savjetnik. U ovoj družbi istomišljenika Kolping prepoznaje prikladno sredstvo za svladavanje osobnih briga i socijalnih problema. Uspijeva dobiti premještaj u Köln, gdje 6. svibnja 1849. osniva katoličko djetićko društvo. Ovdje Kolping nalazi svoj pravi životni zadatak. U svojim djetićkim društvima Kolping želi pomoći mladim ljudima u nevolji.
Oni tu dobivaju osjećaj zajednice i sigurnosti, dobivaju opće, stručno i vjersko obrazovanje, a sve to upotpunjeno duhovnim zajedništvom. Tako stječu osobnu vrsnost i hrabrost za praktično kršćanstvo. Promjenom čovjeka do socijalne promjene- tako se sažeto može opisati Kolpingova stvar.
U kratkom vremenu Kolpingu uspjeva osnovati brojna nova društva. Prva se društva povezuju u udrugu. Do njegove smrti, 4. prosinca 1865. nastaje više od 400 djetićkih društava u Njemačkoj i mnogim europskim zemljama. Time je Kolping inicijator katoličkog socijalnog pokreta i preteča katoličkog socijalnog nauka. Godine 1991. papa Ivan Pavao II. proglašava ga blaženim.